Διοικητικός Απολογισμός  για το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ 

Σεπτέμβριος 2017-Σεπτεμβρίος 2018

Πάτρα 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αγαπητοί Σύνεδροι ,

Σας καλωσορίζω στο 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.  Να διευκρινίσουμε ότι  ο χρόνος διεξαγωγής του συνέδριου είναι  κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ και ότι ο τόπος διεξαγωγής επελέγη για δύο λόγους.

1ος λόγος: Καταστατική υποχρέωση «Το συνέδριο διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο έδρα Ένωσης /μέλους»

2ος λόγος: Η χαμηλότερη τιμή που πετύχαμε πανελληνίως, ακόμα και σε σχέση με την Αθήνα που δεν υπήρχε καν διαθεσιμότητα. Είναι υποχρέωση μας να διευκρινίζουμε και να δίνουμε απαντήσεις πριν γεννηθούν απορίες.   

Έχει παρέλθει ένα έτος από το 34ο Συνέδριο και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε, όπως αρμόζει στα αιρετά  όργανα, όπως ταιριάζει στην αντίληψή μας.

Ένας χρόνος από τα 35 της ιστορίας της Ομοσπονδίας. Ένας χρόνος κατά τον οποίο, πιστοί στις αντιλήψεις μας ότι, δηλαδή, τα συνδικάτα δεν είναι κυβερνητικά, ούτε κομματικά, αλλά δρουν αυτόνομα και ανεξάρτητα και παράγουν τα ίδια πολιτικές στους τομείς ενδιαφέροντός τους, προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στους συναδέλφους, διεκδικητικοί, αποτελεσματικοί, όσο μπορέσαμε, και, κυρίως, αντικειμενικοί. Βασικός μας στόχος  η ενότητα των εργαζομένων, τα κοινά βήματα σε βασικά ζητήματα.

Προσπαθήσαμε, λοιπόν, και το προτάσσω, να υπάρχει μια σταθερή επικοινωνία και ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ, όλων των Ενώσεων μας, όλων των φυσικών ελών εν τέλει,  για όλα τα ζητήματα. Υπήρχαν και υπάρχουν διαφωνίες. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και διαφορετικές διαδρομές. Προσωπικά, μου αρέσουν οι διαφωνίες, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο η ενότητα.

Για αυτό και παρόλο που ως παράταξη έχουμε την πλειοψηφία ελάχιστες φορές, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, πήραμε αποφάσεις κατά πλειοψηφία.  Μέσα όμως από τη σταθερή επικοινωνία πετύχαμε να δρούμε μαζί στα περισσότερα ζητήματα, τόσο με τα μέλη του ΔΣ όσο και με τις πρωτοβάθμιες ενώσεις.

Θεωρώ πως το πρόταγμα της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας πρέπει να μας απασχολήσει για να πάμε τα πράγματα παραπέρα, για να  δούμε τη συνδικαλιστική δράση ως προϊόν της βάσης και όχι ως  αποκλειστική ενασχόληση της κορυφής. Η Ομοσπονδία δρα σε κεντρικό επίπεδο, σε κεντρικά ζητήματα και συντονίζει τις δράσεις και τους αγώνες όταν υπάρχει ανάγκη. Οι πρωτοβάθμιες ενώσεις θέτουν τα ζητήματα, αναδεικνύουν τα  ζητήματα και ενημερώνουν δια ζώσης τους συναδέλφους.

Το πολιτικό περιβάλλον για το έτος που συζητούμε: Έχει αξία  να βλέπουμε το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον  μέσα στο οποίο δρα ένα συλλογικό όργανο, γιατί οι δράσεις του διαμορφώνονται ανάλογα. Κατά τον χρόνο που πέρασε πολιτικά ζήσαμε με το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. Είναι αλήθεια πως τα προγράμματα που οδήγησαν στα τάρταρα τα εργασιακά δικαιώματα, στην υποβάθμιση της αξίας της  εργασίας και στην ίδια την αμφισβήτησής της τελείωσαν. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι τίποτα δεν τελείωσε αφού μια σειρά από αντεργατικά  νομοθετήματα παραμένουν σε ισχύ.

 Η ανεργία μειώθηκε, αλλά είναι εδώ. Η μείωση της ανεργίας είναι μια πραγματικότητα αλλά και οι αιτίες της είναι επίσης μια πραγματικότητα. Η μετανάστευση, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η κρυφή ανεργία μετά τη μακροχρόνια ανεργία είναι κυρίως  μερικές από τις αιτίες της μείωσης της ανεργίας και όχι κατ' αποκλειστικότητα  η δημιουργία νέων πραγματικών θέσεων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα αν προτιμάτε, εξακολουθεί να βάλλεται ως προνομιούχο, εξακολουθεί δηλαδή να υπάρχει η σπέκουλα του διαχωρισμού των εργαζομένων και η προσπάθεια ενοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων  για τα δεινά που πέρασε η χώρα, αλλά  και γι αυτά που έρχονται.   Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι ή αν προτιμάτε "Μαζί τα φάγαμε", αυτή είναι η αντίληψη για πολλούς ακόμα πολιτικούς φορείς αυτού του τόπου, αυτή την αντίληψη προσπαθούν να περάσουν ως κεντρική γραμμή. Η κατάργηση της μονιμότητας, οι συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα είναι μερικές από τις αντιλήψεις που δημοσίως εκφράζονται από θεσμικούς παράγοντες.

Εμείς, βέβαια, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, γνωρίζουμε καλά πως ο μισθός μας διαρκεί ελάχιστες μέρες, πως δε φτάνει να πληρώσουμε τη ...δωρεάν παιδεία και υγεία. Ειδικά οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ γνωρίζουν καλά πως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αντιμετώπιση των ανέργων θέλει πολύ δουλειά. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ έχουν βρεθεί πολλές φορές να ξενυχτούν για να εκδοθούν έγκαιρα τα επιδόματα ανεργίας και άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ουρές ανέργων, χωρίς πολλές φορές δικαίωμα ούτε για διάλλειμα. Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια για όσους καθυβρίζουν συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους. 

 Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν και πρέπει να διεκδικήσουν ενωμένοι. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί. Και πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας και στην κοινωνία. Πρέπει δηλαδή να διεκδικήσουμε για τους πιο αδύναμους, να διεκδικήσουμε για τους ανέργους, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή επιδόματα, να διεκδικήσουμε ποσότητα και ποιότητα εργασιακών θέσεων.

Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς θα σκέφτεστε τώρα "τι μας νοιάζει για τους ανέργους". Μας νοιάζει, αγαπητοί συνάδελφοι! Μας νοιάζει, ως συλλογικό όργανο, μέσα σ' ένα πλαίσιο, σε μια κοινωνία  όπου δεν υπάρχει η προοπτική πλήρους απασχόλησης, να δημιουργούμε συνθήκες ανθρώπινης κοινωνίας. Και συνθήκες ανθρώπινης κοινωνίας δεν μπορούν  να υπάρξουν με το 1/4 του ενεργού πληθυσμού στην ανεργία και με το 1/10 των ανέργων να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας το 55% του βασικού μισθού, ήτοι 360 ευρώ.  Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι ως Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ως συλλογικό όργανο, να νοιαζόμαστε. Είναι υποχρέωσή μας να νοιαζόμαστε όχι από φιλευσπλαχνία, αλλά στρατηγικά, για μια καλύτερη κοινωνία.  Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ευημερία και πρόοδο ακόμα κι αν πάρουμε αύξηση εμείς μόνο αύριο το πρωί. Στις οικογένειες μας θα υπάρχουν άνεργοι, θα υπάρχουν παιδιά που πληρώνουν το δημόσιο σύστημα παιδείας και θα πληρώνουμε επίσης τη δωρεάν υγεία.

Να παλέψουμε λοιπόν όλοι μαζί για όλα όσα μας αφορούν. Και μας αφορούν όλα, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο. Μας αφορά ο ΟΑΕΔ που στα χρόνια της κρίσης δεν κατάφερε να παίξει τον σημαντικό ρόλο που του έχει αναθέσει ο νομοθέτης, που του έχει αναθέσει ο κόσμος της εργασίας. Μας αφορά ο ΟΑΕΔ γιατί ο ΟΑΕΔ είναι το σπίτι μας  και πρέπει να δούμε τι πάει στραβά. Ο νομοθέτης έδωσε όλα τα μέσα στον ΟΑΕΔ για να αντιμετωπίζει μερικώς την ανεργία. Ο Οργανισμός μας είναι και ασφαλιστικός οργανισμός, αφού ασφαλίζει τον εργαζόμενο από τον κίνδυνο της ανεργίας. Κι όμως,  όταν  η ανεργία άρχισε να σκαρφαλώνει σε θεαματικά επίπεδα, σε  ποσοστά πάνω από 20%, τότε εφευρεθήκαν τρόποι ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι να μειωθούν και να μειωθούν και τα επιδόματα ανεργίας. Φτάσαμε λοιπόν να λαμβάνει το 10% του συνόλου των ανέργων κάποιο επίδομα ανεργίας, από αυτό το μειωμένο πλέον. Και βέβαια η ερώτηση είναι αν υπήρχαν λεφτά, προκειμένου να διατεθούν στους ανέργους. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Τα χρήματα είχαν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Τα ποσά ξεπερνούσαν και ξεπερνούν τα δέκα δις, αλλά ούτε αυξήσεις στα επιδόματα έγιναν, ούτε ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων αυξήθηκε, αλλά αντιθέτως μειώθηκε κατά τριάντα περίπου ποσοστιαίες μονάδες!!!

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Στα χαμηλά επιδόματα και στους ελάχιστους επιδοτούμενους ανέργους. Για να αυξηθούν τα επιδόματα  πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό του επιδόματος ανεργίας επί του βασικού μισθού. Οι εισφορές συνεχίζουν να παρακρατούνται και να προστίθενται στο μεγάλο απόθεμα του ΟΑΕΔ. Εισφορές παρακρατούνται κι από όλους εμάς υπέρ ΟΕΚ, αλλά δεν υπάρχει προοπτική να χορηγηθεί στεγαστικό δάνειο. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω, για μια ποιοτικότερη ζωή.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από τα γενικά - που πολλές φορές είναι και πολύ ειδικά - για να φτάσουμε στα καθημάς, για να δούμε τον ΟΑΕΔ και την εικόνα της Ομοσπονδίας μέσα στον ΟΑΕΔ.

Οργανόγραμμα ετών 50 ! Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καμιά διοίκηση δεν θέλει, δεν επιθυμεί οργανόγραμμα ουσίας, οργανόγραμμα με συμμετοχή εργαζομένων, οργανόγραμμα που θα βάζει τάξη στην αταξία. Λοιπόν, εν τάχει, θα επαναλάβω τα του Οργανογράμματος. Ξεκαθαρίζουμε και καταγελούμε ότι η Ομοσπονδία ή άλλος θεσμικός παράγοντας (εκπρόσωπος εργαζομένων) δεν συμμετείχε  στη διαμόρφωσή του, όπως δηλαδή έχει κατατεθεί σήμερα και βρίσκεται για άλλη μια φορά στο Υπουργείο Εργασίας,  με την εκτίμηση ότι δεν θα φτάσει ποτέ και για άλλη μια φορά να εκδοθεί ΠΔ. Διαφωνήσαμε επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Διαφωνήσαμε γιατί δεν συμμετείχαμε στη διαμόρφωσή του θεσμικά, διαφωνήσαμε γιατί όποτε μας ζητήθηκαν οι απόψεις της Ομοσπονδίας, αυτό έγινε εν είδη τελεσιγράφου, "μέχρι αύριο ή σε 5 μέρες". Διαφωνήσαμε γιατί δεν περιλάμβανε και δεν περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου οργανογράμματος πολλά από τα αυτονόητα αιτήματά μας (όπως τμήμα τεχνικών υπηρεσιών και τμήμα πληροφορικής στις ΠΔ).  Διαφωνήσαμε γιατί υπήρχαν άτυπες δομές ΒΝΣ (λύθηκε). Διαφωνήσαμε γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής με κριτήρια σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων π.χ μηχανικών, πληροφορικών κλπ. Διαφωνούμε γιατί υποβαθμίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης προσωπικού. Διαφωνούμε γιατί εντάσσεται άκουσον άκουσον, η διεύθυνση στατιστικής στον άμεσο έλεγχο του εκάστοτε διοικητή.  Ζητήσαμε την κατάτμηση της ΠΔΑΝ για καλύτερη λειτουργία του  Οργανισμού, για αποκέντρωση των υπηρεσιών. Ζητήσαμε τα μεγάλα ΚΠΑ να γίνουν διευθύνσεις για καλύτερη λειτουργία. Ζητήσαμε και ζητούμε  αξιοποίηση όλου του προσωπικού του Οργανισμού μέσα από περιγράμματα θέσεων και καθηκοντολόγια.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει για το Οργανόγραμμα. Εδώ είμαστε για να πάρουμε αποφάσεις  για δράση και αλλαγές, για να επιβάλλουμε τη συμμετοχή μας , τη συνδιαμόρφωση και την έκδοση τελικά ενός σύγχρονου οργανογράμματος. 

Πάμε τώρα στα επιμέρους:

 1. 9/10/2017 Ζητήσαμε την έγγραφη στήριξη, με υπογραφή, όλων των εργαζομένων στον Οργανισμό. Πάνω από 2.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν, αναδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα των συναδέλφων αλλά και την αλληλεγγύη που εκφράζεται από όλους τους εργαζόμενους.  
 2. 2/11/2017 Επιχειρήσαμε με επιστολή μας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μια συνεργασία για διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα και ζητήσαμε μια εκπτωτική πολιτική, αλλά δεν μπορούσε να γίνει για πρακτικούς λόγους.
 3. Στάση εργασίας στις 17/11/2017 στη Λέσβο, ζητώντας να σταματήσει η πολιτική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές προσφύγων.
 4. 24/11/2017 με επιστολή μας προς τις ενώσεις  μας ζητήσαμε τη συμπαράστασή τους για τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής.
 5. Καταθέσαμε τεκμηριωμένο  αίτημα στις 29/11/2017 προς τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ για επιχορήγηση όλων των Ενώσεών μας αναλογικά με τα μέλη τους και τις δραστηριότητές τους και το αίτημα έγινε δεκτό.
 6. 1/12/2017 Ανακοίνωση/Παρέμβαση για τη μη δυνατότητα εγγραφής αστέγων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το θέμα ρυθμίστηκε νομικά.
 7. Στις 1/12/2017 ζητήσαμε επίσπευση διαδικασιών έγκρισης πετρελαίου θέρμανσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου πράγματι υπήρξε επίσπευση χωρίς όμως να επιλύεται οριστικά το ζήτημα με νομοθετική παρέμβαση
 8. Ολοκλήρωση της διαδικασίας του 1ου    πανελλήνιου  Φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα την ανεργία. Έκθεση για την ανεργία, απονομή μεταλλείων κλπ  ΔΤ  Η ανάδειξη των κοινωνικών φαινομένων μέσα από την τέχνη."
 9. 12/12/2017 Ενημερώσαμε τους συναδέλφους που επιθυμούσαν να διεκδικήσουν θέση ΓΔ αλλά δεν μπορούσαν  εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία από την αξιολόγηση να προσφύγουν συντονισμένα με την ΑΔΕΔΥ
 10. Απεργιακή κινητοποίηση 14/12/2017 για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και άλλα αιτήματα (προσλήψεις προσωπικού, κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου κλπ)
 11. 19/12/2017 Με ανακοίνωση μας προτείναμε να στηριχτεί ο συνάδελφος Άγγελος Βώρος για πρόσωπο της χρονιάς όπως είχε προταθεί από την εφημερίδα Πελοπόννησος  (Αναφορά στην μη έκδοση από το Υπουργείο της τροποιητικής απόφασης για τον έπαινο του συναδέλφου) 
 12. Στις 10/1/2018 ζητήσαμε με επιστολή μας, συνάντηση με το ΔΣ του ΠΑΝΣΥΠΟ όπου μεταξύ άλλων αναφέραμε «  Με δεδομένο ότι η περίοδος που διανύουμε συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί ενότητα από τους εργαζόμενους, σας καλούμε σ' έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό την ενιαία συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Συγκεκριμένα, σας καλούμε,  την Τρίτη   16/1  και ώρα 13:00πμ στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Διοίκηση.» η επιστολή μας δεν απαντήθηκε.
 13. 16/1/2018 Υποβάλαμε ερώτημα στο ΥΔΜ σχετικά με τον έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών και το Υπουργείο απάντησε εγγράφως διευκολύνοντας τη διαδικασία.
 14. 17/1/2018 Συνάντηση με Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσίογλου όπου τέθηκαν τα ζητήματα: Να γίνει δεκτή η Νομοθετική ρύθμιση που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία σχετικά με τους συναδέλφους που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, να δοθούν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, η καταβολή διδάκτρων, η διοικήτρια, που ήταν παρούσα, να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιος για τους ελέγχους επιδοτούμενης ανεργίας (υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι εντάχθηκαν στο ελεγκτικό πεδίο με παρέμβαση της Ομοσπονδίας). Ζητήσαμε να τρέξουν διαδικασίες κάλυψης προσωπικού (ΕΣ, Διοικητικού προσωπικού και Προσωπικού για ΒΝΣ). Ζητήσαμε να καταργηθεί η παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ. Και φυσικά θέσαμε το ζήτημα του Οργανογράμματος.
 15. Νέο ερώτημα 14-2-2018 προς το ΥΔΜ σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας και απάντηση του ΥΔΜ με απλουστευτικές διαδικασίες.
 16. 23/2/2018 προκηρύξαμε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους ΒΝΣ ΟΑΕΔ, σε σχέση με την ένταξη των παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία. Στα αιτήματά μας ήταν επίσης η στελέχωση των ΒΝΣ ΟΑΕΔ με μόνιμο προσωπικό, η ενίσχυσή τους με υλικοτεχνική υποδομή και η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. 
 17. 13/3/2018 Γραπτή απάντηση σε ερώτημα της Ένωσης Ηπείρου Λευκάδας και Κερκύρας σχετικά με διευκρινήσεις για δικαστικές διεκδικήσεις και ελεγκτικό πεδίο.
 18. 4/4/2018 Άλλη μια ανακοίνωση για τους συναδέλφους με δικαστικές αποφάσεις, μια ανακοίνωση καταγγελία προς τη διοίκηση για αθέτηση υποσχέσεων. Στις 16/4/2018 έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, κάλεσμα προς τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποκλεισμός της Διοίκησης , κάλεσμα στα ΜΜΕ, πολύωρη συνάντηση και άσκηση πίεσης στη διοικήτρια. Νίκη τελευταία στιγμή  με εντολή ματαίωσης της δίκης. Ήταν μια πολύ σημαντική και συμβολική νίκη, γιατί αφενός δίνει το δικαίωμα στους συναδέλφους να εργασθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα (πάνω από τρία χρόνια,) ισχυροποιώντας περισσότερο τη θέση τους  και αφετέρου είναι μια νίκη που συμβολίζει την ενότητα των εργαζομένων και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης  και προσωπικά είμαι πως θα τα καταφέρουμε
 19. 4-4-2018  Ανακοίνωση παρέμβαση για τους εργολάβους καθαριότητας (ΓΕΝΚΑ κλπ). Ζητούσαμε από τη Διοίκηση να εντάξει μόνιμες και οργανικές θέσεις στο υπό διαμόρφωση οργανόγραμμα του Οργανισμού.
 20. Ανακοίνωση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την εργατικής πρωτομαγιάς
 21.  Ανακοίνωση σε σχέση με το αίτημα της Ένωσης Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας για μεταστέγαση του ΚΠΑ Τρικάλων και όσα μετέπειτα συνέβησαν.
 22. 9/5/2018 Ζητούμε από κ. Καρέλα κοινοποίηση έκθεσης "Αξιότιμε κ. Καρέλα, 

  Σε συνέχεια του υπ' αριθμ. 1354/22-2-2018 έγγραφο του προϊσταμένου του ΚΠΑ Τρικάλων συναδέλφου κ. Τσίπα, σας παρακαλώ να μας κοινοποιήσετε την έκθεση του κλιμακίου μηχανικών με επικεφαλής εσάς, με την οποία ομόφωνα τον Μάρτιο του 2016,  κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο του πρώην ΚΕΝΕ για να μεταστεγαστεί το ΚΠΑ2 Τρικάλων.

       Εκ του ΔΣ  , στις 13/6/2018 ζητούμε απάντηση από τις τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες δεν έχουν απαντήσει ακόμα." Η απάντηση που μας δόθηκε από τον αντιπρόεδρο ήταν μια γραπτή επιστολή του προϊσταμένου του ΚΠΑ Τρικάλων που ομολογούσε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ τα Τρίκαλα ο κ. Καρέλας. Η επιστολή αυτή εστάλη στον κ. Καρέλα μόνο, χωρίς να ανακληθεί το επίσημο δημόσιο έγγραφο που κυκλοφορεί με αναληθή  στοιχεία. 
 23. Νέο ερώτημα προς τις τεχνικές υπηρεσίες σχετικά με το θέμα της επίσκεψης κλιμακίου των τεχνικών υπηρεσιών στα τρικαλα, ζητήσαμε την έκθεση ακαταληλότητας του κτηρίου. Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί.
 1. 15/5/2018 Ανακοίνωση σχετικά με την καθαριότητα και τις καθυστερήσεις.
 2. Ανακοίνωση ενημέρωσης για το κίνητρο απόδοσης και δικαστική δικαίωση 64 συναδέλφων, οι οποίοι εισέπραξαν τα σχετικά ποσά.
 3. Ανακοίνωση για συνέχεια της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση
 4. 22/5/2018 Ανακοίνωση καταγγελία προς τη διοίκηση αφού με το υπ' αριθμ. 33228/18-5-2018 έγγραφό της  ζητούσε  απεργοσπάστες  για την καταχώρηση στοιχείων  υπαλλήλων στην αντίστοιχη φόρμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής  για την αξιολόγηση του προσωπικού του Οργανισμού. 
 5. 3/6/2018 Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης. Ειδικά για το Οργανόγραμμα:  «Ιδιαίτερα τέθηκαν τα ζητήματα της δυνατότητας συμμετοχής  των συναδέλφων Μηχανικών στις κρίσεις για προϊσταμένους, το ζήτημα της μη υπαγωγής της Στατιστικής στον εκάστοτε Διοικητή, το ζήτημα της παραμονής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της αναβάθμισης της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, η μετεξέλιξη μεγάλων ΚΠΑ σε Διευθύνσεις, και  όλα τα άλλα αιτήματα όπως έχουν κατατεθεί.» Έγινε δεκτό το αίτημα αυτό. Τέθηκαν επίσης όλα τα αιτήματα που απασχολούν τον Οργανισμό.
 6. 14/6/2018 Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις υπηρεσίες (χωρίς κλιματισμό, χωρίς εξαερισμό, χωρίς εξόδους διαφυγής κλπ)
 7. Καταγγείλαμε στις 11/7/2018 την θεσμοθέτηση από την Αυστριακή Βουλή  της  12ωρης  εργασίας.
 8. 25/7/2018 Αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι ανακοίνωση στήριξης και κάλεσμα σε οικονομική βοήθεια. Συγκεντρώθηκε ένα ποσό το οποίο αποφασίσαμε….9-8-2018 Ανακοίνωση/Καταγγελία για απλήρωτες Καθαρίστριες
 9. 30/8/2018 Παρέμβαση της Ομοσπονδίας σε συντονισμό με όλα τα σωματεία και την ΟΕΛ για ανάληψη πρωτοβουλίας δικαστικής διαδικασίας αλλά και παρεμβάσεις για την πολιτική επίλυση του ζητήματος. Συνάντηση με Υφυπουργό εργασίας και ανάληψη δέσμευσης για κατάθεση τροπολογίας που θα επιλύει το ζήτημα
 10. Υποβάλαμε αιτήματα στα τραπεζικά ιδρύματα για προσφορές σχετικά με τη μισθοδοσία προσωπικού και ήδη έχουμε αποτελέσματα. Δύο προσφορές καλύτερες σε σχέση με την υπάρχουσα και επιχορήγηση της Ομοσπονδίας .
 11. 5/9/2018 Ανακοίνωση σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των προσωπικών δανείων. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν πρόταση της Ομοσπονδίας μας προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ , η οποία έγινε δεκτή και ακολούθησε όλη αυτή την πορεία, με λάθος ΥΑ, με νέα εισαγωγή στο ΔΣ και νέα ΥΑ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι και το πάγωμα των δανείων από ένα σε δυο έτη ήταν αποτέλεσμα και πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.
 12. 14/9/2018 Τεκμηριωμένη επιστολή προς διοίκηση και υπουργείο για καταβολή εξόδων κίνησης με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
 13. 23/9/2018  Παρουσία της Ομοσπονδίας στο Ειρηνοδικείο. Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή πληρωμής.  Είμαστε πολλοί υπερήφανοι για αυτή την απόφαση, για αυτή τη διαδικασία, είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε  τους αδύναμους, τους αδύναμους συνδικαλιστικά, οικονομικά, εργασιακά και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την απόφαση.
 14. 25/9/2018 Ενημέρωση για έκβαση δικαστικών διεκδικήσεων εξόδων κίνησης και Δώρων.

Με αυτή τη σταχυολόγηση των δράσεων της Ομοσπονδίας και με την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από αυτά που κάναμε, ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε πολλά περισσότερα από αυτά που επιχειρήσαμε, σας παρουσιάσαμε τον Διοικητικό απολογισμό. Όλα αυτά που σας παρουσιάσαμε είναι όσα γραπτώς υπάρχουν και σας έχουν αποσταλεί στα προσωπικά σας email. Η δράση της Ομοσπονδίας είναι καθημερινή και πολύωρη. Είναι η καθημερινή επικοινωνία μέσω τηλεφώνων και η παρέμβαση σε διάφορα ζητήματα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί επιλύονται άμεσα. Η δράση της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει σχεδόν καθημερινά μια συνάντηση με το γραφείο του διευθυντή της διοικήτριας και αρκετές επαφές και συναντήσεις με Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Οργανισμού και του Υπουργείου.

Όλα αυτά τα κάνουμε όχι με βαριά καρδιά, τα κάνουμε με ευχαρίστηση, τα κάνουμε με όρεξη. Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω  πως συνδικαλιστής σημαίνει υπηρέτης των εργαζομένων , εξακολουθώ να εργάζομαι ως υπηρέτης των εργαζομένων. Το ζήτημα βέβαια και το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η συμμετοχή στα δρώμενα όλων των εργαζομένων, όλων των ενώσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης των εργαζομένων έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπροστά μας πολλές συνδικαλιστικές μάχες και είμαι σίγουρος πως θα τις δώσουμε με επιτυχία και ενότητα. Η ενότητα του εργατικού κινήματος και η μαζική του παρουσία είναι το ΖΗΤΗΜΑ, είναι η πρόκληση.