Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας συνεδρίασε την Τετάρτη 5/2  και ακολούθησε συνάντηση  με τον Διοικητή, στον οποίο τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα όπως ομοφώνως αποφασίστηκαν αυτά κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ και στη συνέχεια τέθηκαν στον Διοικητή είναι τα εξής:

Το πρώτο θέμα αφορούσε στη χρόνια ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις και την επικείμενη εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Ενημερώσαμε  εκ νέου τον Διοικητή για την τροπολογία (επισυνάπτεται) που ως Ομοσπονδία είχαμε καταθέσει και σε προηγούμενες Διοικήσεις, Υπουργούς και Βουλευτές και ζητήσαμε την εκ νέου κατάθεσή της προκειμένου να λυθεί το ζήτημα άμεσα.  Η Ομοσπονδία διεκδίκησε, επίσης για μία ακόμα φορά, να κάνει  δεκτή ο Διοικητής την εισήγηση της Ομοσπονδίας προς το ΔΣ ΟΑΕΔ,  προκειμένου αυτό να  διατυπώσει  γνώμη ότι οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Οργανισμό.  Σχετικά με την άμεση εκδίκαση των αποφάσεων ζητήσαμε την αναβολή  της υπόθεσης μετά και την υπόδειξη του δικηγόρου των συναδέλφων. Σε περίπτωση μη ικανοποίησής τους η Ομοσπονδία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Ο Διοικητής από την πλευρά του επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να έχει μόνο πολιτική λύση και στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται.

Τέθηκε το μείζον θέμα της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που έχει κατατεθεί στο Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας.  Επισημάναμε για άλλη μια φορά την έντονη διαφωνία μας για τη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ. Ο Διοικητής επιβεβαίωσε ότι η μείωση έχει κλειδώσει για το 2020 και τόνισε ότι για τα  επόμενα έτη είναι αντικείμενο ενδοκυβερνητικού διαλόγου… Ενημερώνουμε ότι για το σημαντικό αυτό θέμα έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά δραστηριοτήτων, κινητοποιήσεων  και επαφών.

Για το θέμα των εξόδων κίνησης  ενημερώσαμε για άλλη μια φορά τον Διοικητή   για τη θέση της Ομοσπονδίας και τη  σχετική εισήγησή μας, η οποία γνωμοδοτήθηκε  από τη ΝΥ(2/5/2019) και δίνει το δικαίωμα καταβολής εξόδων κίνησης με Κοινή  Υπουργική Απόφαση. Υπενθυμίσαμε, επίσης, στον Διοικητή το με αρ. πρωτοκόλλου 379/ 9-12-2019 υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς Διοικητή και Υπουργό Εργασίας για το αφορολόγητο των ελέγχων και την  εξομοίωση των ελεγκτών του ΟΑΕΔ με τους ελεγκτές ΣΕΠΕ και Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Διοικητής ενημέρωσε ότι το θέμα είναι σε εξέλιξη προς την κατεύθυνση καταβολής εξόδων κίνησης.

Ενημερωθήκαμε, επίσης, από τοΝ Διοικητή ότι έγινε δεκτό από το Υπουργείο Εσωτερικών το με  αρ. πρωτ. 375 / 25 -11 -2019 αίτημα της Ομοσπονδίας για νομική υποστήριξη των Υπαλλήλων στο σχετικό ν/σ του Υπουργείου.  Αν επιβεβαιωθεί  με την ψήφιση του ν/σ  εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας επιλύεται.

Τέθηκε, ακόμα, στον Διοικητή το ερώτημα για τη στρατηγική του ΟΑΕΔ σχετικά με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, τον ρόλο των εργασιακών συμβούλων και το ασαφές πλαίσιο που επικρατεί.  Μας δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα του Οργανισμού  και ότι θα προβεί σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση και από την  Ομοσπονδία.

Επισημάναμε, τέλος, στον Διοικητή ότι θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να δίνεται εντολή από τη Γραμματεία του για διεξαγωγή προανάκρισης, επειδή κάποιοι συνάδελφοι έστειλαν επιστολή στήριξης για τους εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος.

Ως  Ομοσπονδία, δηλώνουμε  ότι βρισκόμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα υπεράσπισης κάθε δίκαιου αιτήματος συναδέλφων και ενάντια σε κάθε παραβίαση δικαιωμάτων τους  από τη Διοίκηση του Οργανισμού.  Δεν δεχτήκαμε και δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα κακοδιοίκησης που προσβάλλουν συναδέλφους και θίγουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να επικοινωνούν άμεσα με την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία  για οποιοδήποτε ζήτημα.

   Για το ΔΣ 

 

Ο Πρόεδρος          Ο Γ.Γραμματέας 

Μακράκης  Γ.            Τηλιγάδας Κ