Αρ.Πρωτ 597/22-11-2022

Θέμα: «Ενημέρωση από την συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Διοικητή»

Πραγματοποιήθηκε  χθες συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Διοικητή και τους Υποδιοικητές του Οργανισμού.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν από τη μεριά της Ομοσπονδίας τα ακόλουθα θέματα:

1. Διενέργεια ελέγχων κατάρτιση-νέα ΚΥΑ

2. Εξελίξεις σχετικά με τους συναδέλφους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις

3. Υπέρβαση, κατά πολύ, του ωραρίου εργασίας με πιέσεις από τη διοίκηση

4. Αναθέσεις κτηματολογίου σε συναδέλφους στα ΚΠΑ, που δεν έχουν γνώση και εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθουν  και επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση στις Υπηρεσίες.

Θέσαμε το ζήτημα των πρωινών ελέγχων και τα προβλήματα που δημιουργούνται, το θέμα με τη διενέργεια πάνω από 12 ελέγχους που πραγματοποιούν αρκετοί συνάδελφοι χωρίς να αμείβονται,  το θέμα της κατανομής των ελέγχων  και σε ΠΔ και Διοίκηση.

Τέλος, θέσαμε το ζήτημα του εμπαιγμού σχετικά με την αύξηση του ποσού των ελέγχων, καθώς και το αφορολόγητο του ποσού. Υπενθυμίζουμε πως από τον Απρίλιο (ημέρα γενικής απεργίας στον ΟΑΕΔ), η Διοίκηση έφερε στο ΔΣ θέμα για διατύπωση γνώμης σχετικά με την αύξηση του ποσού των ελέγχων. Έκτοτε, το ζήτημα ξαναπέρασε από το ΔΣ ως διατύπωση γνώμης αλλά τελικά…. διαφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών! Υπενθυμίσαμε στον Διοικητή ότι ούτως ή άλλως χρειάζεται νέα ΚΥΑ, προκειμένου να αμείβονται οι έλεγχοι από 1/1/2023 και μετά, αφού σύμφωνα με τον νόμο «Δουλειές ξανά» ο ΛΑΕΚ, που χρηματοδοτούσε τους ελέγχους φεύγει από τον ΟΑΕΔ.  

Σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων κατάρτισης και την υλοποίηση πρωινών ελέγχων διευκρινίστηκε από τη μεριά του Διοικητή ότι οι έλεγχοι αυτοί, οι πρωινοί, θα πληρώνονται κανονικά και θα είναι δειγματοληπτικοί.  Επιπλέον  ενημέρωσε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι προγραμμάτων ΝΘΕ θα πρέπει να μειωθούν και να γίνεται διοικητικός έλεγχος. Σχετικά με τη διενέργεια πάνω από 12 ελέγχων που πραγματοποιούν αρκετοί συνάδελφοι, δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Για την ανάθεση ελέγχων σε όλους τους εργαζόμενους, ΠΔ και Διοίκηση,  δεν είχε κάποια αντίρρηση.

Σχετικά με την αύξηση του ποσού των ελέγχων και τη νέα ΚΥΑ μας ενημέρωσε ότι σήμερα, Τρίτη, θα περάσει από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, διατύπωση γνώμης ξανά, με σχέδιο ΚΥΑ.  Σε ερώτηση μας αν έχει υπάρξει συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών η απάντηση του Διοικητή ήταν αρνητική.  Θεωρούμε ότι ο εμπαιγμός συνεχίζεται, αφού όταν πρόκειται για αυξήσεις ψίχουλα των εργαζομένων, πάντα υπάρχει ο καλός και ο κακός και στο τέλος ο καλός Διοικητής το πρότεινε, αλλά ο κακός Υπουργός το έκοψε. Η  Ομοσπονδία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να  πραγματοποιηθεί η αύξηση της αμοιβής των ελέγχων.

Για το θέμα του αφορολόγητου των ελέγχων το απέκλεισε.

Σχετικά με το θέμα των συναδέλφων με δικαστικές αποφάσεις του θέσαμε το ερώτημα γιατί δεν έχει προχωρήσει η μονιμοποίηση εργαζομένων που έχουν παραιτηθεί από οικονομικές αξιώσεις (ήδη από τον Απρίλιο). Η απάντησή του ήταν ότι το θέμα είναι στο Υπουργείο και δε γνωρίζει, ίσως να οφείλεται σε φόρτο εργασίας!!! Σχετικά με το θέμα των συναδέλφων που δεν έχουν υπογράψει παραίτηση από οικονομικές αξιώσεις, μιας και έχουν κερδίσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και η διοίκηση ζήτησε με έγγραφό/τελεσίγραφο,  το καλοκαίρι, να προχωρήσουν  σε υπογραφή παραίτησης από τις οικονομικές αξιώσεις συμπεριλαμβανομένων και των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, ο διοικητής υπαναχώρησε στο θέμα της προθεσμίας και μας ενημέρωσε ότι δεν υφίσταται προθεσμία!!!  

 Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη των εργαζομένων απέναντι στους εκβιασμούς των κυβερνήσεων και των διοικήσεων.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδώσαμε στον Διοικητή γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου σχετικά με το θέμα, όπου γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραίτηση από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και ότι η μονιμοποίηση μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.  Το ότι για κάποιους συναδέλφους εκτελέστηκαν  οι δικαστικές αποφάσεις και πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα όπως όριζε η απόφαση, ο Διοικητής το απέδωσε στη συγκυρία. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να εκτελεστούν για όλους οι δικαστικές αποφάσεις και παράλληλα να τακτοποιηθούν

Σχετικά με την έκδοση αποφάσεων επιδομάτων ανεργίας ειδικά στις περιοχές με μεγάλη εποχικότητα και τη μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες, το φόρτο εργασίας που υπάρχει και την εξουθένωση του προσωπικού που εργάζεται Σαββατοκύριακα και μεταμεσονύκτιες ώρες, παραβιάζοντας θεμελιώδεις διατάξεις με την ανοχή/γνώση/παρότρυνση/πίεση της διοίκησης και απαντώντας στο ερώτημά μας αν ως διοικητής δέχεται αυτή την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η απάντησή του ήταν ότι δεν θεωρεί ότι η εργασία αυτή είναι παραβίαση δικαιωμάτων και μαύρη εργασία!!!! Ως Ομοσπονδία επαναλαμβάνουμε ότι οι συνάδελφοι εργάζονται με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα και ζητούμε από τους συναδέλφους να συνεχίσουν να εργάζονται με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις.

Σχετικά με την ανάθεση κτηματολογίου σε διοικητικούς ανειδίκευτους υπαλλήλους, ο Διοικητής μας ενημέρωσε ότι αυτοί οι υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί, πράγμα που αμφισβητήθηκε έντονα από τη μεριά μας.

Σχετικά με τους συναδέλφους 55-67 επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει παράταση.

Σχετικά με τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους ΒΝΣ ΟΑΕΔ και το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις μας ενημέρωσε ότι αυτό θα γίνει.   

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος   ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ.    Τηλιγάδας Κ.