Αρ.Πρωτ  621/28-2-2023

                                                                                               

Μέρα με την ημέρα, εγκύκλιο με την εγκύκλιο, αργά αργά αλλά σταθερά αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της ΔΥΠΑ αδυνατεί να οργανώσει, να υποστηρίξει και εν τέλει να διαχειριστεί τους  πόρους του Ταμείου ανάκαμψης που σχετίζονται με τα προγράμματα καταρτίσεων. Πέρα από την διαφωνία μας για την διοχέτευση  πακτωλού  κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, (ένα  δις ευρώ) στην κατάρτιση (το έχουμε ξαναδεί το έργο) έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του τεράστιου αυτού έργου.  Ο Οργανισμός  φαίνεται ότιδεν είχε προβλέψειεξ αρχής την δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού για να υποδεχθεί καιυποστηρίξει τηνκατανομή των τεράστιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης . 

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ ασχολείται εδώ και καιρό αποκλειστικά και μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση των δράσεων του Οργανισμού υποβοηθούμενη μάλιστα από τους υπερβολικούς πόρους για διαφήμιση (πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2023) υποθέτοντας  ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετά από την καθιερωμένη εδώ και χρόνια  'πίεση" θα καταφέρουν να κάνουν δυνατά τα αδύνατα!!!. 

Τα προγράμματα κατάρτισης του ΤΑ και η μέχρι τώρα υλοποίηση τους έχουν εξαντλήσει εργασιακά και ψυχολογικά όλους  τους εμπλεκόμενους συναδέλφους που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. 

Ο μεγάλος αριθμός των απαιτούμενων  διοικητικών ελέγχων για την αποπληρωμή των προγραμμάτων κατάρτισης προσκρούει στις αντικειμενικές δυνατότητες των εργαζομένων και οδηγεί στην εξάντληση όλους, πλέον,  τους εργαζόμενους-ελεγκτές. 

Πάλι ο οργανισμός μας κακοδιοικούμενος φτάνει στο παρά πέντε, παίρνοντας για μια ακόμη φορά λανθασμένες αποφάσεις για να μπαχαλοποιησει τις ήδη εξαντλημένες υπηρεσίες. 

Ο απλός νους μπορεί εύκολα να διερωτηθεί εάν οι υπηρεσίες μας έχουν την δυνατότητα να αντέξουν αυτό το υπερβολικό βάρος και εάν όλος αυτός ο όγκος δουλειάς δεν θα προστεθεί ως εκκρεμότητα στα ήδη ταλαιπωρημένα ΚΠΑ. 

Και έπονται νέα τελεσίγραφα, νέες ανεφάρμοστες εντολές, νέες εκτός πλαισίου πιέσεις, νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση άλλων αντικειμένων του οργανισμού, και έπεται περεταίρω εξουθένωση ενός ήδη κουρασμένου από την κακοδιοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσματην απαξίωση του οργανισμού μας σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του. 

Ως Ομοσπονδία έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση και έχει προγραμματιστεί, προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τους Διοικητικούς ελέγχους που σε κάθε περίπτωση πρέπει να απλοποιηθούν, σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός και μια άλλη υποστήριξη των υπηρεσιών και των ελεγκτών. 

Προτείνουμε τη δημιουργία ομάδας  ελεγκτών σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν θα αναλάβουν ως  αποκλειστική απασχόληση τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων. 

Είναι μια πρόταση ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Σε διαφορετική περίπτωση οι κοινωνικές αντιδράσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών στους καταρτιζόμενους  θα είναι τεράστιες με αποδέκτες πάλι τους εργαζόμενους, πάλι τα ΚΠΑ, πάλι τον κακό  δημόσιο υπάλληλο. 
                Για το ΔΣ
 
ο Πρόεδρος    ο Γ.Γραμματέας
 
Μακράκης Γ.      Τηλιγάδας Κ.