Αρ. Πρωτ. 684/ 13-3-2024

 

 Επανερχόμαστε στο πρόγραμμα 25-45 και στις παράπλευρες απώλειες. Εκτός από όσα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, το πρόγραμμα αυτό και οι διαδικασίες που ακολουθούνται αποκαλύπτουν ένα "fake" σύστημα. Ένα λάθος σχεδιασμένο πρόγραμμα, που ντε και καλά πρέπει να εφαρμοστεί έστω και με "fake" υποδείξεις.

 

Με υποχρεωτικά συστατικά προς ανέργους που δεν πληρούν προϋποθέσεις για υπόδειξη. Με παραίνεση στους εργαζόμενους να επικοινωνούν με την επιχείρηση και να παρακαλούν να αλλάξει αίτηση, προκειμένου να ζητήσει εργαζόμενο με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που είχε αρχικά ζητήσει. Με αυστηρό γραφειοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων, αφαιρώντας τους χρόνο από ουσιαστική δουλειά. Το κερασάκι στην τούρτα η απειλή για ανάκληση αδειών και τελικά η ανάκληση σε κάποιες υπηρεσίες.

 

Σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων :«Επιτρέπεται να μην χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου που προΐσταται εκείνου το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας. Αν τέτοιο όργανο δεν υπάρχει, αποφασίζει το αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας όργανο.»

 

Συμπέρασμα 1ο: Ποιες είναι οι έκτακτες ανάγκες για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε πολύ προγενέστερο χρόνο και έχει αντικειμενικά προβλήματα εφαρμογής;

 

Συμπέρασμα 2ο: Η ανάκληση, η μη χορήγηση ή ο περιορισμός της κανονικής άδειας γίνεται γραπτά και γίνεται «από έγκριση του οργάνου που προΐσταται εκείνου το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας.»

 

Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις που έχουν ανακληθεί η δεν έχουν χορηγηθεί άδειες έχουμε ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου. Το πιο εξωφρενικό είναι να μην δέχονται (προφανώς κατ εντολή) κάποιοι συνάδελφοι να πρωτοκολλούν αιτήματα για χορήγηση άδειας. Ενημερώνουμε ότι η πρωτοκόλληση αιτήσεων είναι υποχρεωτική, δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία και καλούμε τους συναδέλφους να πρωτοκολλούν αμελλητί οποιαδήποτε αίτηση συναδέλφων.

 

Επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, ίσως και να χει σπάσει, καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δηλώνουμε ότι θα προασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό και νομικό).

 

                 Για το ΔΣ

 

ο Πρόεδρος       ο Γ.Γραμματέας

 

Μακράκης Γ.      Τηλιγάδας Κ.