ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX2109924316

e-mail

Αρ. Πρωτ. 233 / 26-5 – 2016

Προς τις Ενώσεις Μέλη μας

Προς Όλες τις Υπηρεσίες

Θέμα: «Περί Οργανογράμματος ΟΑΕΔ ή αλλιώς το Γεφύρι της Άρτας….

Δυο και πλέον χρόνια μετά την αποστολή του σχεδίου Οργανογράμματος από τον  ΟΑΕΔ στο ΥΔΜ και στο ΚΥΣΥΜ - ερήμην των εργαζομένων - η τωρινή Διοίκηση έρχεται να μας δώσει για διαβούλευση τη δική της πρόταση…

Έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ø  Η εκπόνηση του νέου Οργανογράμματος του ΟΑΕΔ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα reengineering και οι ιδιώτες που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά

Ø  Το σχέδιο του Οργανογράμματος της αναδόχου εταιρείας δεν δόθηκε ποτέ στους εργαζόμενους, με τη δικαιολογία ότι δεν το υιοθετούσε η Διοίκηση και ότι ήταν ένα ασαφές  και χαώδες κείμενο.

Ø  Μετά την παράδοση του σχεδίου Οργανογράμματος από την ιδιωτική εταιρεία στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει παρέλθει σχεδόν μισός χρόνος. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η Διοίκηση επεξεργάζεται τη δική της πρόταση - πάλι ερήμην των εργαζομένων…

Στις 24 Μαΐου 2016 λοιπόν, εστάλη το πολυαναμενόμενο Οργανόγραμμα στο email της Ομοσπονδίας με προθεσμία διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων μέχρι 15/6.

Υπάρχει, δηλαδή, εξαρχής μια διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει Οργανόγραμμα, αλλά και τι σημαίνει διαβούλευση.

          Για εμάς, τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, το Οργανόγραμμα θα έπρεπε να αποτελεί και να αποτυπώνει το στρατηγικό σχέδιο τον προσανατολισμό και το στόχο του Οργανισμού και να αναλύει τον τρόπο υλοποίησής του.

Θα έπρεπε να περιέχει τη μελέτη σκοπιμότητας/αιτιολογική έκθεση της κατάργησης τμημάτων και διευθύνσεων, καθώς και την αιτιολογική έκθεση δημιουργίας νέων διευθύνσεων και τμημάτων.

Θα έπρεπε να περιέχει περιγράμματα θέσεων και αριθμό θέσεων.

Θα έπρεπε να περιγράφει επαρκώς τον υπηρεσιακό στόχο και τις αρμοδιότητες έκαστου τμήματος, διεύθυνσης, γενικής διεύθυνσης κλπ.

Θα έπρεπε, εν ολίγοις, να αποτελεί το σημείο σύμπτωσης των απόψεων της κοινωνίας, των ανέργων, των εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ και της Διοίκησης.

Εμείς, οι κοινοί θνητοί - υπάλληλοι δεν κατανοούμε γιατί δόθηκε αυτό το «σχεδιάγραμμα» για διαβούλευση, αντί του κανονικού Οργανογράμματος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο ή δεν κρίνει η Διοίκηση ότι πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους το πλήρες Οργανόγραμμα και η μελέτη που το συνοδεύει; Το «Οργανόγραμμα» που μας δόθηκε εστάλη στο email της Ομοσπονδίας χωρίς καμιά επεξήγηση και περιέχει κάποιες… ανεπαίσθητες αλλαγές, οι οποίες δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν την όποια θετική προοπτική για τη βελτίωση του ΟΑΕΔ, αλλά και δεν συνάδουν με τον δικό μας τρόπο κατανόησης των αναγκών του Οργανισμού.

Δεν κατανοούμε, πχ, γιατί  η διεύθυνση εκπαίδευσης μετατρέπεται σε τμήμα, γιατί η διεύθυνση στατιστικής μεταφέρεται ως τμήμα απευθείας υπαγόμενο στον εκάστοτε διοικητή, γιατί καταργούνται τα γραφεία ΕΚΟ του Οργανισμού ή γιατί προβλέπεται τμήμα ψηφιακών υπηρεσιών  στη διεύθυνση πληροφοριακών συστημάτων και ταυτόχρονα τμήμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη διεύθυνση συμβουλευτικής και συντονισμού.

Δεν κατανοούμε την ένταξη στο γραφείο διοικητή μιας ακόμα διεύθυνσης, αυτής που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού. Η διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού δεν μπορεί να τελεί υπό τη… βεβαιότητα της  αλλαγής των διοικήσεων. Με αυτόν τον τρόπο η μόνη βεβαιότητα είναι η ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού για τον Οργανισμό, αφού κάθε διοίκηση θα έχει τη δική της άποψη.

Δεν αποτελεί, επίσης, στοιχείο κατανοητό τα στατιστικά στοιχεία να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πολιτικώς τοποθετημένων διοικήσεων, πρακτική η οποία παραπέμπει σε «Greek Statistics».

Στο σχεδιάγραμμα που μας δόθηκε δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των ΚΠΑ ή τα κριτήρια δημιουργίας/κατάργησής τους. Άρα διερωτώμεθα θα εξακολουθήσει να ισχύει το παλιό θεσμικό πλαίσιο όπου ο εκάστοτε Διοικητής  θα αποφασίζει την ίδρυση ή την κατάργηση ΚΠΑ;;; Με ποια κριτήρια;;;.

Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά δεν εισακούστηκε το πάγιο αίτημά μας για μεγαλύτερη αυτονομία στη λειτουργία του Οργανισμού και αποδέσμευση από τον εναγκαλισμό του Υπουργείου. Η ανεργία είναι ζήτημα εθνικό πλέον και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή σοβαρότητα και αποστροφή από κάθε είδους πολιτικής εκμετάλλευσης. Αυτό είναι κατανοητό; Από όλους;

Επιφυλασσόμενοι και για άλλες παρατηρήσεις, καλούμε τη Διοίκηση να δώσει στους εργαζόμενους το σύνολο των εγγράφων και των σχεδίων της για το Οργανόγραμμα του Οργανισμού και, επίσης, να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία που πληρώθηκε, αλλά δεν παρέδωσε τελικά συμβατό Οργανόγραμμα με τις γενικές αρχές. Την καλούμε να δει τον Οργανισμό με το μάτι του ανέργου, του επιχειρηματία και του εργαζόμενου στον ΟΑΕΔ και όχι με το μάτι της ευκαιριακής δημιουργίας ενός οργανογράμματος και την αποτύπωση κάποιων αλλαγών.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε εποικοδομητικά σ’ έναν σοβαρό διάλογο διαμόρφωσης ενός σύγχρονου Οργανογράμματος μακράς πνοής, παρόλο που το σχέδιο που μας δόθηκε απαξιώνει στην ουσία τη διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Ως Ομοσπονδία έχουμε προτάσεις και θέσεις οι οποίες έχουν κατά καιρούς συζητηθεί και δημοσιοποιηθεί. Παραθέτουμε κάποιες πρώτες σκέψεις ως συμβολή στον δημόσιο διάλογο που επιθυμούμε να ξεκινήσει.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

 • Έχουμε ζητήσει και εξακολουθούμε να ζητάμε την μεγαλύτερη αυτονομία του στη λήψη αποφάσεων.
 • Μόνο οι διευθύνσεις Γραμματείας Διοικητή, Επιθεώρησης και η Νομική Υπηρεσία να παραμείνουν υπαγόμενες άμεσα στον εκάστοτε διοικητή
 • Με δεδομένη την αναδιοργάνωση του Οργανισμού και την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, την ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών την εποπτεία και την υλοποίηση των προγραμμάτων θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει ως Διεύθυνση η Εκπαίδευση του προσωπικού και όχι ο υποβιβασμός του σε τμήμα
 • Το «πρόσωπο» του Οργανισμού αποτελούν τα ΚΠΑ, άρα η δημιουργία και η κατάργησή τους θα πρέπει να υπόκεινται σε συγκεκριμένα κριτήρια, πχ αριθμός ανέργων, απόσταση εξυπηρέτησης του πολίτη  κλπ . Δεν είναι ανεκτό η δημιουργία και η κατάργηση των ΚΠΑ να εναπόκεινται στον εκάστοτε Διοικητή του Οργανισμού, δηλαδή στις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Συγκεκριμενοποίηση λοιπόν των κριτηρίων και μελέτη επί των αναγκών.
 • Να υπάρξει πρόβλεψη ούτως ώστε τα ΚΠΑ να λειτουργήσουν ως Διευθύνσεις ή Υποδιευθύνσεις
 • Να ορισθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων του Οργανισμού και να περιγραφούν τα καθήκοντα των εργαζομένων
 • Να δρομολογηθεί και να περιγραφεί στο Οργανόγραμμα η απευθείας απόδοση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, να υπάρξει δηλαδή ένα βήμα προς την οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού, προς την μέγιστη δυνατή υποστήριξη των ανέργων. Το Τμήμα Εσόδων και Προϋπολογισμού να αναλάβει την αρμοδιότητα του ελέγχου της απευθείας απόδοσης των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών στον Οργανισμό, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.  
 • Να αποτυπωθούν με ξεκάθαρο τρόπο στο οργανόγραμμα και να συνεχιστούν οι παροχές των κατηργημένων Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας
 • Να Δημιουργηθεί τμήμα Στέγασης στις ΠΔ
 • Οι άτυπες δομές που περιγράφονται στο σχέδιο Οργανογράμματος δεν είναι παραδεκτές σε ένα οργανόγραμμα στρατηγικού προσανατολισμού και ειδικά για υπηρεσίες πρότυπα όπως οι ΒΝΣ
 • Ζητούμε την ενσωμάτωση των άτυπων δομών με τη μορφή τμήματος στο Οργανόγραμμα
 • Να Δημιουργηθεί στις ΠΔ τμήμα Νομικής Υποστήριξης 
 • Να διερευνηθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων λογιστηρίου από τα ΚΠΑ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις με πρόβλεψη επιπλέον προσωπικού. 
 • Να δημιουργηθεί τμήμα πληροφορικής στις ΠΔ με δεδομένο το εκπεφρασμένο αίτημα για αποκεντρωμένη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και την ανάγκη πληροφοριακής υποστήριξης χωρίς τις ακριβοπληρωμένες συμβάσεις με ιδιώτες
 • Να διατηρηθεί η αυτονομία των 6 γραφείων Ε.Κ.Ο. να στελεχωθούν  και να επεκταθούν με δεδομένο ότι αυξάνονται οι ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (πρόσφυγες κ.λ.π.)

Με αυτές τις γενικές παρατηρήσεις, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο και σε μια πρώτη ανάγνωση δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε επί της ουσίας σε ένα σύγχρονο και οραματικό οργανόγραμμα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του οργανισμού, σε συντονισμό με τις πρωτοβάθμιες ενώσεις μας, σ έναν γόνιμο διάλογο. Με αυτό τον τρόπο θα συστηματοποιήσουμε τις προτάσεις μας για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι σε έναν Οργανισμό αντιμετώπισης του πιο σκληρού κοινωνικού φαινομένου, της ανεργίας. Θέλουμε έναν Οργανισμό με αξιοπιστία, έναν οργανισμό που θα σέβεται τους εργαζομένους και τους συναλλασσόμενους πολίτες, έναν οργανισμό «αποκούμπι» στον άνεργο, έναν οργανισμό απαλλαγμένο από αναξιοκρατικές επιλογές και πελατειακά πρότυπα. 

 Για το ΔΣ 

Ο Πρόεδρος           Ο Γ. Γραμματέας 

Μακράκης Γεώργιος          Ρέππας Ιωάννης