Το μέλλον του ΟΑΕΔ

 

Συνάδελφοι,

 

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε χθες στη συνεδρίαση του ΔΣ τα χειρότερα σενάρια για τον ΟΑΕΔ. Και οι 3 μονάδες στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, θα μειωθούν κατά 56%, (1,2 δις ευρώ περίπου)  ετησίως αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μείωση κατά 0,9 που έχει ήδη νομοθετηθεί και   ισχύει από 1/6! Για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκ ευρώ ετησίως μετά και την παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ, όταν ο Οργανισμός χρειάζεται 1,5 δις περίπου για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα. Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη έχει εμφανιστεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κατά 180 εκ ευρώ!

 

 

Το ζήτημα των μειωμένων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ  έχει μπει στο τραπέζι ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης. Για το θέμα αυτό σας έχουμε  ενημερώσει πολλές φορές, αρχής γενομένης  από 1/11/2019, 13/2/2020, 25/2/2020 , με σχετικές  ανακοινώσεις και με ΔΤ τόσο από την  Ομοσπονδία όσο και από πολλές πρωτοβάθμιες Ενώσεις/Μέλη μας. Για το ζήτημα αυτό η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ έχει προβεί σε σχετικά Υπομνήματα, έχει δημοσιοποιήσει το ζήτημα για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί για τον ΟΑΕΔ και  έχει προβεί σε κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας από κοινού μαζί με την ΠΟΠΟΚΠ. Επίσης, το θέμα έχει τεθεί αρκετές φορές στον Διοικητή του ΟΑΕΔ, τόσο στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων, όσο και στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και έχουν ακολουθήσει σχετικές ανακοινώσεις.  Το θέμα σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σοβαρό και αφορά το άμεσο μέλλον του Οργανισμού.  Όπως σας είχαμε ενημερώσει από 1/11  από τα 2,2 περίπου δις που εισπράττει ο ΟΑΕΔ ετησίως, το 1,5 πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά  πάγια έξοδα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν προχωρήσουν στην εγκληματική μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες ακόμα, συνολικά δηλαδή 3,9  και μείωση των εσόδων του Οργανισμού κατά 1,2 περίπου δις ετησίως, τότε τα πράγματα για τον ΟΑΕΔ και τις πολιτικές που μέχρι σήμερα ασκούσε είναι τελειωμένα.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιληφθούν το μέγεθος του παραλογισμού των κυβερνητικών επιλογών και να συσπειρωθούν, προκειμένου η αντίδρασή μας να είναι μαζική πριν να είναι αργά, πριν ζήσουμε στιγμές του 2013, διαθεσιμότητες, απολύσεις κλπ. Καλούμε τις πρωτοβάθμιες ενώσεις μέλη μας να εκδώσουν ανακοινώσεις και να προχωρήσουν σε ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων και των λοιπών φορέων, προκειμένου να πάρουν θέση. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης στους ιδιώτες των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να εκδίδουν Σκουλ Ελικίκου και να πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες,    καθώς και  το τέλος της κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να περάσει.   Γνωρίζετε ότι ήδη έχει εμφανιστεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κατά 180 εκ ευρώ και πως ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει να «τρώει» από τα ταμειακά διαθέσιμα.

 

Συνάδελφοι, είναι καθαρό πως ο ρόλος και η φύση του ΟΑΕΔ αλλάζει, είναι καθαρό πως με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται ο ΟΑΕΔ οδηγείται σε συρρίκνωση, συγχώνευση ή και κλείσιμο. Είναι καθαρό ότι αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους, εργαζόμενους ανέργους, κοινωνικούς εταίρους κλπ.

 

Η αντίδραση πρέπει να είναι καθολική και θα είναι.

 

Για το Δ. Σ.

 

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μακράκης Γεώργιος     Τηλιγάδας Κωνσταντίνος