ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: 


Αρ. Πρωτ. 476 / 5-4-2021

Θέμα: Τα τελεσίγραφα ως τρόπος Διοίκησης!

        Τα τελεσίγραφα και οι εντολές προς υφιστάμενους έχουν μια παράδοση στον Οργανισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία αναδεικνύει και καταδικάζει τη συγκεκριμένη τακτική ως τρόπο Διοίκησης, όταν, μάλιστα, τα τελεσίγραφα αφορούν εργαζομένους στα ΚΠΑ, που όλοι γνωρίζουν τον φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

        Η υποστελέχωση  των υπηρεσιών, οι χιλιάδες ανυπόστατες αιτήσεις των πολιτών ως  αποτέλεσμα μιας δήθεν ψηφιοποίησης και οι εντολές από τη Διοίκηση ή με εντολή Διοικητή δημιουργούν απορίες, έντονη δυσαρέσκεια και δυσλειτουργία. Το τελευταίο χρονικό  διάστημα παρατηρούμε μια «αναβάθμιση» των αναιτιολόγητων, έτσι κι αλλιώς τελεσιγράφων.

        Είδαμε με εντολή Διοικητή να ζητούνται όλα τα πρωτόκολλα των αιτήσεων των επιχειρήσεων που έχουν κατατεθεί το 2020, είδαμε να ζητούνται εξατομικευμένα στοιχεία ΑΣΔ και υποδείξεων από Εργασιακούς Συμβούλους (!!!), είδαμε  εντολές για αποπληρωμές προγραμμάτων και παροχών, έτσι, μ ένα email.           Είδαμε, «μετά από εντολή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ» να ζητούνται ξανά στοιχεία εκκρεμοτήτων από το 2017 σε 3 μέρες  και μάλιστα εξατομικευμένα ανά υπάλληλο…

        Αναρωτιόμαστε αν αυτή η πολιτική εντάσσεται σε ένα κλίμα φόβου και απειλής ή άγνοιας λειτουργίας των υπηρεσιών.  Το να ζητά στοιχεία η Διοίκηση είναι μέχρι ενός σημείου λογικό. Το να ζητά παράλογα πράγματα (πρωτόκολλα αιτήσεων), σε παράλογες προθεσμίες (2-3 ημέρες), τη στιγμή που οι υπηρεσίες δίνουν τη μάχη της εξυπηρέτησης του κοινού, είναι παράλογο.

        Αυτή η πολιτική καλλιεργεί  κλίμα φόβου και απειλής  στη λειτουργία των υπηρεσιών.

         Ζητούμε από τη Διοίκηση να ασκήσει μια άλλη πολιτική αναγνώρισης και διευκόλυνσης του έργου των εργαζομένων και όχι μέσω έμμεσων απειλών και αναζήτησης στοιχείων με ατομικά χαρακτηριστικά.

        Ζητούμε από τη Διοίκηση να τεκμηριώνει τις όποιες εντολές φεύγουν προς τους εργαζομένους, ιδίως όταν περιέχουν ασφυχτικές και ανεφάρμοστες  προθεσμίες. Ζητούμε από τη Διοίκηση να σταματήσει τις έμμεσες απειλές.
        Η σύνταξη ενός email, «ζητούνται στοιχεία, με εντολή Διοικητή» μπορεί να εξάρει την εξουσιαστική δύναμη των συντακτών, αποτελεί όμως κατάχρηση εξουσίας και  δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες, οι οποίες με αποδεκατισμένο προσωπικό και πολλαπλάσιο όγκο εργασιών  προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό.
    • Ζητούμε τη στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό.  
    • Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους διευθυντές, προϊστάμενους και υπαλλήλους να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους προς κάθε κατεύθυνση.
    • Ζητούμε από όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε εντολές που δεν εμπεριέχουν αιτιολογία λογική και εύλογη προθεσμία.

              Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                Ο Γ.Γραμματέας

Μακράκης Γ.                 Τηλιγάδας Κ.