ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος

Τηλ. 2109989647

FAX. 2109924316

e-mail: omosp.ypal @oaed.gr                                                                        

                  

Αρ. Πρωτ. 527 / 19-1-2022

Θέμα: Συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Εργασίας

   Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και ο ΠΑΝΣΥΠΟ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο έθεσε τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων στον Οργανισμό:

Αφορολόγητο ελέγχων - έξοδα κίνησης,

Οργανόγραμμα,

Νέο νομοσχέδιο σχετικά με τον ΟΑΕΔ,

Στεγαστική πολιτική,

Στελέχωση υπηρεσιών.

                Ενημερώσαμε τον Υπουργό για το ένα εκατομμύριο και πλέον εγγεγραμμένους ανέργους, το πολύ μικρό ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων, περίπου το 1/10, για το μεγάλο ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων, πάνω από 50% , το μεγάλο ποσοστό της νεανικής ανεργίας κλπ. Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ, μέσα από τη μείωση των εισφορών και την ανάγκη να στηριχθούν οι άνεργοι, επί της ουσίας. Θεωρούμε πως οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης οδηγούνται προνομιακά στην κατάρτιση, μια συνταγή δοκιμασμένη και αποτυχημένη.

                Σχετικά με το αφορολόγητο των ελέγχων, δεσμεύτηκε - για άλλη μια φορά - ότι θα το δει σε συνεργασία με το ΓΛΚ και σύντομα θα μας απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση αν δεν υπάρχει απάντηση το προσεχές διάστημα, ως Ομοσπονδία θα προτείνουμε κινητοποιήσεις.

                Σχετικά με το Οργανόγραμμα, ενημερωθήκαμε ότι «τρέχει» και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο ΣτΕ.. Ενημερώνουμε ότι το Οργανόγραμμα αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την εκταμίευση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης

                Σχετικά με το ν/σ που επίκειται για τον ΟΑΕΔ και με εκφρασμένη τη διαφωνία μας για το κατατεθειμένο ν/σ του e-ΕΦΚΑ, μας ενημέρωσε ότι δεν θα περιέχει διατάξεις ανάλογες του ΕΦΚΑ, δηλαδή ιδιώτες διευθυντές κλπ. Σε σχέση με τη μείωση των μελών του ΔΣ ΟΑΕΔ που έχει κυκλοφορήσει, δεν απάντησε ξεκάθαρα. Ως Ομοσπονδία, προτείναμε, αντί της μείωσης, τον εμπλουτισμό του ΔΣ με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και οπωσδήποτε των ανέργων. Όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός, το ν/σ θα τεθεί σε διαβούλευση περί τον Φεβρουάριο.

                Σχετικά με την στεγαστική πολιτική, εκφράσαμε την άποψή μας ότι αυτή πρέπει να αναθερμανθεί, καθώς και το πρόβλημα της αστεγίας στη χώρα μας αυξάνει διαρκώς, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγης εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης. Η δημιουργία Γενικής διεύθυνσης Στεγαστικής Πολιτικής και η διάθεση των σχετικών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν για την Ομοσπονδία μονόδρομο, προκειμένου ο ΟΑΕΔ να μπορέσει στοιχειωδώς να παρέμβει και σε αυτό το πεδίο αποκλειστικής αρμοδιότητας, μετά από την, κακώς, κατάργηση του ΟΕΚ.

                Σχετικά με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τέθηκε το θέμα πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων δεδομένου ότι είναι υποστελεχωμένοι και επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας και άλλων δομών.