Τι Μελετάμε…

Πολλά χρόνια τώρα στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση κυριαρχούν οι μελέτες, οι μελετητικές εταιρείες και οι μελετητές…

Εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για μελέτες αναδιοργάνωσης δημοσίων υπηρεσιών, για να φτάσουμε στο σήμερα, στο 2014, όπου, παρά τις  επιστημονικές μελέτες, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν, παρά την αναποτελεσματικότητα που είχαν, όλη η ευθύνη της οικονομικής κρίσης βαραίνει, τελικά, τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπήρξαν  στόχοι και θύματα μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Θα περίμενε κανείς να υπάρξουν εξηγήσεις για το που πήγαν τα λεφτά, τελικά! Αντί αυτού, οι μελέτες συνεχίζονται, συνεχίζονται ερήμην των εργαζομένων, ερήμην της κοινής λογικής και του δημοσίου συμφέροντος.

Η πρόσφατη ιστορία του ΟΑΕΔ είναι διδακτική, για όσους διαθέτουν μνήμη. Για όσους δεν διαθέτουν ή δεν θέλουν να διαθέτουν υπενθυμίζουμε: Ο ΟΑΕΔ μελετήθηκε και εκσυγχρονίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και, αφού μελετήθηκε επαρκώς, οι μελετητές κατέληξαν να δημιουργήσουν τα ΚΠΑ και τις ΤΥ.  Αλλού οι παθητικές πολιτικές απασχόλησης, αλλού οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. 100  μέτρα πάνω, 100  μέτρα κάτω. Δημιουργήθηκαν, επίσης, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης ΑΕ και η Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ, καθώς και η Ειδική Υπηρεσία ΚΠΑ. Στη συνέχεια τα ΚΠΑ και οι ΤΥ συνενώθηκαν. Συνενώθηκαν και το Παρατηρητήριο με την Επαγγελματική Κατάρτιση και από τον τοκετό της συνένωσης προήλθε το ΕΙΕΑΔ, που παραλίγο να «εκπνεύσει» τελείως πριν λίγους μήνες.  Η Ειδική Υπηρεσία έγινε Διεύθυνση Συντονισμού. Τόσα και τόσα άλλα, που είναι αδύνατον να αποτυπωθούν εδώ…  

Πόσο κόστισαν σε μελέτες όλα αυτά, πόσο ήταν το λειτουργικό κόστος  και πόσο ωφέλησαν την Ελληνική Κοινωνία  όλες αυτές οι διοικητικές διασπάσεις, συνενώσεις και καταργήσεις  είναι προφανές…

Αντί λοιπόν να διδαχθούμε από όλες αυτές τις προσχηματικές μελέτες και ανασχεδιασμούς, στον ΟΑΕΔ συνεχίζουμε σαν να μην έγινε τίποτα. Τώρα το ζήτημα είναι οι συμπράξεις και πιο συγκεκριμένα ο «Ανασχεδιασμός των διαδικασιών ρόλων και πολιτικών του ΟΑΕΔ». Έτσι ονομάζεται ο διεθνής διαγωνισμός, η διενέργεια του οποίου εγκρίθηκε στις  13/5/2014 από το ΔΣ του ΟΑΕΔ. Το κόστος αυτής της μελέτης είναι 850.000!!!

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ εγκρίθηκε, επίσης, η διενέργεια έτερου διεθνούς διαγωνισμού για την «Αναβάθμιση των Υπηρεσιών και των εργαλειών και διαδικασιών συμπράξεων». Το κόστος αυτής της μελέτης είναι 700.000 ευρώ!!! Και για όσους δυσκολεύονται να κάνουν αυτή  την πρόσθεση, γιατί δεν τη χωραει και εύκολα ανθρώπινος νους, το κόστος των δύο μελετών, στο πλαίσιο του προγράμματος  re-engineering, που εγκρίθηκαν σε μία μέρα, αυτές τις μέρες της κρίσης, είναι 1.450.000 ευρώ. Παρά κάτι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ! Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Και εμείς ρωτάμε:

  1. Χρειαζόμαστε τελικά 1,5 εκ. ευρώ για να  μελετήσουν οι μελετητές τα μελετημένα;;;
  2. Τι ακριβώς ανασχεδιασμό στον ρόλο του Οργανισμού θα προτείνουν και για ποιες συμπράξεις μιλούν; Σαν αυτές που υλοποιήθηκαν πρόσφατα με τα voucher, με τα οποία, αφού απορρόφησαν τα κονδύλια για κατάρτιση και πρακτική από ιδιωτικούς φορείς, το ποσοστό τοποθέτησης σε  θέσεις εργασίας ήταν ελάχιστο?
  3. Γιατί υποβαθμίστηκε η Διεύθυνση Μελετών του Οργανισμού, αφήνωντάς την χωρίς προσωπικό και σχεδιάζοντας την κατάργησή της;
  4. Τι μελετάνε εδώ και χρόνια στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Οι μελέτες τους δεν αρκούν και θέλουν να δώσουν 1,5 εκ. ευρώ σε ιδιώτες; Μελέτησαν την κατάργηση της Διεύθυνσης Μελετών; Μελέτησαν τον εργασιακό «θάνατο» συναδέλφων σε όλο τον δημόσιο τομέα;

Αυτά που χρειάζεται ο ΟΑΕΔ είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα….

ü      Αξιοποίηση του προσωπικού του

ü      Απόδοση  των εισφορών στο ακέραιο (υπενθυμίζουμε πως το ΙΚΑ χρωστάει περίπου 7δις ευρώ στον ΟΑΕΔ από εισφορές εργαζομένων που έχουν παρακρατηθεί και αποδοθεί στο ΙΚΑ)

ü      Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων από τα χρήματα αυτά

ü      Αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία

Τόσο απλά είναι τα πράγματα και έτσι εύκολα μπορούν να αποτυπωθούν και να υλοποιηθούν. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση… Όλα τα υπόλοιπα είναι ενέργειες που, μάλλον, υποκρύπτουν σκοπιμότητες…

Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΑΕΔ είναι αξίωμα και όποιος σκέφτεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να ρίξει τους ανέργους στα νύχια ιδιωτών αρπακτικών θα βρει μπροστά του όλη την ελληνική κοινωνία.

Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να μελετήσει και να δώσει στη δημοσιότητα τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια  για μελέτες, καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές.  

Την καλούμε να αναλογιστεί το 1,5 εκ. των ανέργων που δεν μπορούν να περιμένουν τους μελετητές του 1,5 εκ. ευρώ να μελετήσουν την ανεργία τους και να δώσουν λύσεις.

Την καλούμε να προβεί άμεσα στην υλοποίηση των προτάσεών μας και να μην αγνοεί τη γνώση που έχουμε όσοι καθημερινά ζούμε από κοντά τα προβλήματα των ανέργων και του Οργανισμού.

Την καλούμε να δώσει στη δημοσιότητα με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της για τον Οργανισμό και να μην κρύβεται πίσω από ακριβές μελέτες που θα τις πληρώσουμε ποικιλοτρόπως ακριβά…

Απόφαση ΔΣ Ομοσπονδίας 

Κατά πλειοψηφία....

Μακράκης Γεώργιος

Σπανός Νικόλαος 

Βέττας Χάρης 

Λιάτσης Νικόλαος 

Μπαζιάνας Γιώργος

Τσάλαβος Απόστολος 

Σπύρος Σπύρου

Καραγκούνης Θανάσης 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος             Αρ. Πρωτ: 84/29-5-2014

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX. 2109924316

e-mail: