ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX. 2109924316

e-mail:

                                                                        Αρ. Πρωτ. 402 / 30-3-2020

                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                  

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων  όσο και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Επισημαίνουμε  ότι δε μας αφήνει καθόλου αδιάφορους η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί. Χιλιάδες  απολύσεις, αδυναμία ελέγχων, αφού δόθηκε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να μη δηλώνουν άμεσα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, το προσωπικό τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι χιλιάδες απολύσεων, δεν μας αφήνει αδιάφορους η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων εν μέσω κορωνοιού, ούτε φυσικά η τακτική της διοίκησης να καθαιρεί συναδέλφους, πέρα από κάθε δεοντολογία, χωρίς καν προηγούμενη ενημέρωση, και χωρίς λόγο, και μετακινώντας άλλους, χωρίς καν αίτηση,   εξυπηρετώντας ρουσφέτια, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις μετάθεσης –μετακίνησης για σοβαρούς λόγους. Δηλώνουμε ότι ήμασταν και θα παραμείνουμε στις επάλξεις για να εμποδίσουμε την παραβίαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του Οργανισμού σε ξέφραγο αμπέλι και ιδιοκτησία κανενός.

Ο ΟΑΕΔ, όπως έγραψε και ο κ. Διοικητής στην ανοιχτή επιστολή του, αποτελεί, όντως, το αποκούμπι των εργαζόμενων και των ανέργων και θα μπορούσε, πράγματι, να αποτελεί ανάχωμα σε κάθε κρίση…

Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ,  προχώρησε  στη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ μέσω της μείωσης των εισφορών, με βασικό επιχείρημα ότι  η μείωση των πόρων θα καλυφθεί από την ανάπτυξη. Να, όμως, που η ανάπτυξη δεν ήρθε. Ήρθε μια νέα κρίση, και τώρα σιωπή...

Ας αφήσουμε λοιπόν τα μεγάλα επικοινωνιακά λόγια και ας ασχοληθούμε με την ουσία. Πριν να είναι αργά!

Με αυτά τα δεδομένα,

Ζητούμε από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να μην εκμεταλλευτεί την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αιτήματα- ρουσφέτια, που υπάρχουν στα συρτάρια της.

Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να μην εκμεταλλευτεί την κρίση, προκειμένου να αποσαθρώσει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων

Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας να καταργήσει με ΠΝΠ τη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή τη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ, και να διαθέσει ότι κονδύλια υπάρχουν  στους ανέργους συμπολίτες μας.

Ζητούμε να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας και να στηριχθούν οι ένα ε