Αρ. Πρωτ. 146 / 5-2-2015

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η δημόσια διοίκηση έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο «μάτι του κυκλώνα». Οι δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιήθηκαν  πολλάκις, ως υπαίτιοι της κρίσης, ως τεμπέληδες και αντιπαραγωγικοί, ενώ καλλιεργήθηκε σκόπιμα, ένας κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός που δέχτηκε τα θύματα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, παραμένει σε επίπεδο προσωπικού αποδεκατισμένος από διαθεσιμότητες και συνταξιοδοτήσεις, πιεσμένος μισθολογικά και χωρίς πραγματικά εργαλεία στήριξης των ανέργων συμπολιτών μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάθε υπάλληλο του Οργανισμού μας αντιστοιχούν πάνω από 1.000 άνεργοι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν υπερβαίνει τους 150!

 Με τα δεδομένα αυτά επιθυμούμε μια συνάντηση ουσίας μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε με ιεράρχηση και να βρεθεί άμεση λύση στα κάτωθι ζητήματα:

  1. Άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων που εδώ και 17 μήνες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έχοντας φτάσει στα όριά  τους, ενώ η επιχειρούμενη αντικατάσταση του έργου που παρήγαγαν κόστισε στο κράτος πολλαπλάσια χρήματα. Η επίσπευση των διαδικασιών τοποθέτησης –επανατοποθέτησης των συναδέλφων αυτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
  2. Στελέχωση του Οργανισμού με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις κοινωνίας που πλήττεται από την ανεργία και ζητά ένα αποτελεσματικό «αποκούμπι».
  3. Οργανόγραμμα: Το οργανόγραμμα του Οργανισμού, βρίσκεται μετά από πρόταση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ στο Υπουργείο σας, αλλά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους και χωρίς καμιά λογική. Το Οργανόγραμμα ενός Οργανισμού που εμείς ζούμε και υπηρετούμε καθημερινά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και όχι κονσερβοποιημένο κείμενο στο πλαίσιο ενός γενικού Νόμου που επιβάλλει περικοπές στο 35% των δομών ανελαστικά.
  4. Το πάγωμα των βαθμών των δημοσίων Υπαλλήλων δημιουργεί μια εικόνα παγωμένης διοίκησης που λειτουργεί τυχαία και «έκλεισε» στην αρχή της κρίσης, «κλειδώνοντας» τους υπαλλήλους όπου τους βρήκε δημιουργώντας τεράστιες αδικίες και αναστέλλοντας στην ουσία κάθε προσπάθεια εφικτής και ουσιαστικής αναβάθμισης.
  5. Αναγνώριση προϋπηρεσίας. Από  το 2009  εργάζονται ως μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΑΕ∆, υπάλληλοι οι οποίοι είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό µε συμβάσεις έργου κατά τα προηγούμενα έτη. Η συγκεκριμένη προϋπηρεσία ελήφθη ως βασικό, τυπικό και ουσιαστικό προσόν, για τη μοριοδότηση και τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων αυτών. Η προϋπηρεσία αυτή διανύθηκε κατά το σύνηθες δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο (υπογράφοντας κατά την έναρξη και την αποχώρησή τους από την υπηρεσία), στους χώρους εργασίας του ΟΑΕ∆, υπό την εποπτεία Προϊστάμενου και µε τις συνήθεις αμοιβές. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία που πρότεινε η Ομοσπονδία μας,  παρά τη σύμφωνη και δεδηλωμένη  γνώμη όλων των άλλων κομμάτων και παρά το ότι αναγνωρίσθηκε η προϋπηρεσία συναδέλφων στα ΚΕΠ με ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις.  Παρακαλούμε για την κατανόηση και την άμεση επίλυση του ζητήματος.
  6. Στον Οργανισμό μας εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις συνάδελφοι με πρώην προγράμματα stage. Οι συνάδελφοι αυτοί εργάζονται από δεκαετίας στον Οργανισμό, έχοντας αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία και προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον Οργανισμό, ενώ παράλληλα δεν έχουν ίδια μισθολογικά και λοιπά δικαιώματα. Επειδή θεωρούμε σημαντικό το έργο αυτών των συναδέλφων και επειδή ο Οργανισμός έχει ανάγκη από προσωπικό όπως προκύπτει από τα παραπάνω, παρακαλούμε να δείτε το θέμα και να δώσετε άμεσα μια πολιτική λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΑΚΗΣ Γ.                                                                                               ΡΕΠΠΑΣ Ι.